Het verschil tussen RC en RLC

  • Geplaatst op
  • 0
Het verschil tussen RC en RLC

Wanneer u een led dimmer op led verlichting aansluit is het van belang dat u de juiste dimtechnieken combineert. Zowel een led lamp als een led dimmer werken op een bepaalde dimtechniek. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen RC en RLC.

Verschillende dimtechnieken

In het geval van led verlichting kunt u twee verschillende dimtechnieken tegenkomen. Dit zijn de dimtechnieken Fase afsnijding / Trailing Edge (RC) en Fase aansnijding / Leading Edge (RL). Het verschil tussen deze dimtechniek zit in het afknijpen van de pulsen die de stroomtoevoer afgeeft.

Fase afsnijding is de meest voorkomende dimtechniek bij led verlichting. Ongeveer 90% van de led lampen werkt op deze dimtechniek. Bij fase afsnijding wordt de puls aan het einde van de puls afgeknepen. Deze wordt dus afgesneden vlak voordat de puls de nul doorgang passeert. Hierdoor wordt de stroom minder abrupt afgesloten, wat uiteindelijk beter is voor de lichtbron.

Fase aansnijding komt minder vaak voor. Toch zijn er nog regelmatig led lichtbronnen te vinden die op deze dimtechniek werken. Bij deze dimtechniek wordt de stroom aan het begin van een puls afgebroken. Hier wordt de stroom dus erg abrupt afgesloten.

 

Fase afsnijding fase aansnijding

 

Onderstaand leggen we uit welke mogelijkheden u tegen kunt komen bij led dimmers.

Wat is het verschil tussen RC en RLC?

U dient dus een led dimmer te kiezen die aansluit bij de dimtechniek van de lichtbronnen. In het geval van led dimmers kom je vaak twee types tegen: RC dimmers en RLC dimmers.

Een RC led dimmer is een dimmer die werkt op de dimtechniek fase afsnijding. Deze dimmers zijn dus vanzelfsprekend alleen geschikt voor led lampen die werken op fase afsnijding. In veel gevallen heeft u hiermee een juiste dimmer voor led verlichting. Toch kan het soms voorkomen dat dit niet het geval is. Zeker wanneer u niet zeker weet op welke techniek uw led lampen dimmen.

Wanneer u dit niet zeker weet kunt u het beste kiezen voor een RLC dimmer. Een RLC dimmer werkt namelijk op beide dimtechnieken (Fase afsnijding (RC) én Fase aansnijding (RL). Hierdoor heeft u altijd de juiste dimmer voor uw lichtbronnen. De dimtechniek kan in sommige gevallen ingesteld worden via een schuifje op de dimmer, in andere gevallen wordt de dimtechniek van de lampen automatisch herkend.

 

“Een RLC dimmer werkt op beide dimtechnieken, hierdoor heeft u altijd de juiste dimmer voor uw lichtbronnen”.

 

RLC dimmers van EcoDim

EcoDim heeft een uitgebreid assortiment aan RLC dimmers. Ten eerste zijn er drie dimmers in de PRO line die geschikt zijn voor beide dimtechnieken. Dit zijn de ECO-DIM.02 PRO, ECO-DIM.03 PRO en ECO-DIM.05 PRO. Deze dimmers zijn speciaal ontwikkeld voor de installateur en zijn uitsluitend bij de elektrotechnische groothandel verkrijgbaar.

Andere RLC dimmers in het EcoDim assortiment zijn:

 

Heeft u nog vragen over de dimtechnieken of onze RLC dimmers? Neem gerust contact met ons op of vraag ernaar bij uw groothandel!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.