Eerste hulp bij dimmen van Led verlichting

  • Geplaatst op
  • Door Nick Vriese
  • 24
Eerste hulp bij dimmen van Led verlichting

Eerste Hulp Bij Dimmen (EHBD) dim uw lampen in 7 stappen

Het dimmen van led verlichting kan wat problemen geven, knipperende lampen, zoemende dimmers, brommende lampen, niet passend afdekmateriaal etc. Hier leest u welke stappen belangrijk zijn en waar u rekening mee moet houden voor het succesvol dimmen van led.

Stap 1: Verlichting dimbaar of NIET dimbaar 

Zijn de lampen die u op de dimmer wilt aansluiten dimbaar of NIET dimbaar.  Dit kunt u vaak aan het tekentje op de verpakking zien. Wanneer er geen logo aanwezig is dat het lampje dimbaar is of dit expliciet op de verpakking staat vermeld, kunt u er vanuit gaan dat de lamp NIET dimbaar is. Led lampen zijn dus standaard niet altijd dimbaar. Wanneer de lamp niet dimbaar is, dan is het helaas niet mogelijk de lamp te dimmen, ook niet met een led dimmer. Wanneer niet dimbare led lampen gedimd worden, zullen ze namelijk direct beginnen te knipperen. 

                      

Stap 2: 12V of 230V led lampen? 

De meeste lampen werken direct op 230V, E27 en E14 ook wel bekend als dunne en dikke fitting en GU10 (bajonetsluiting, paddenstoeltjes) zijn daarin de bekendste. Deze 230V led lampen kunt u één op één vervangen. Wanneer de lampen dimbaar zijn kunt u deze ook rechtstreeks op een led dimmer aansluiten. 

Er zijn ook een aantal veel verkochte 12V lampsoorten (O.a. G4, MR16 of MR11 spots). Wanneer u deze gaat dimmen, dan is juist de trafo van groot belang. De halogeentrafo werkt bijvoorbeeld met een ballast van 30-500W, dit staat vaak op de trafo zelf weergegeven.

Met led verlichting komt u vaak onder het minimale vermogen van bijvoorbeeld 30W, waardoor de led lampen niet op deze trafo dimmen. De lampen zullen in dit geval vaak beginnen te knipperen. Wanneer u deze led lampen wil dimmen heeft u een speciale DIMBARE led trafo nodig. 

Stap 3:  Led dimmer? wat is een led dimmer?

Net als bij stap 2 speelt het minimale aansluitvermogen van de dimmer een grote rol. U kunt in de meeste gevallen dus geen halogeen dimmers gebruiken om uw led lampen te dimmen. Dit heeft met het minimale vermogen van de halogeen dimmer te maken.

Het minimale vermogen van de halogeen dimmer is bijvoorbeeld 40-400W of 60-600W. Ook hier komt u met de led verlichting vaak onder het minimale vermogen van de dimmer waardoor de lampen niet stabiel zullen dimmen, helemaal niet zullen dimmen, beginnen te knipperen of te zoemen.  Met een led dimmer is dit vermogen bijvoorbeeld 0-150W of 0-450W, hierdoor heeft u deze problemen wat betreft het minimale vermogen niet. 

Stap 4: Fase aansnijding of fase afsnijding? 

Bij het dimmen van led zijn er twee verschillende dimtechnieken, de dimtechniek staat vaak op de dimmer weergegeven met RL, RC of RLC. 

Fase aansnijding – RL – leading edge – TRIAC – Magnetisch

Fase afsnijding – RC – trailing edge – TRONIC – Elektronisch

De dimbare driver (onderdeel in de lampvoet) van de lamp bepaald eigenlijk of het werkt met een fase aansnijdende of afsnijdende techniek. Helaas komt het nog vaak voor dat dit niet op de lampen staat weergegeven. Mocht dit het geval zijn dan kunt u het beste kiezen voor een fase afsnijdende led dimmer, hier werkt inmiddels ongeveer 90% van de markt het beste op. 

Daarnaast zijn er tegenwoordig ook universele led dimmers die beide technieken ondersteunen. Zogenaamde RLC led dimmers (fase aan- en afsnijding). Wanneer er een verkeerde combinatie wordt gebruikt tussen lamp en dimmer, dan geeft dit vaak een irritante bromtoon en/of piep in de lamp of dimmer. 

Stap 5: Wat is het aan te sluiten type ballast en vermogen? 

Wat gaat u op de dimmer aansluiten en hoeveel watt is dit in totaal? Het is bijvoorbeeld niet bevorderlijk voor de dimmer om zowel halogeen als led lampen gecombineerd op de dimmer aan te sluiten.

Wij raden aan wanneer het mogelijk is één type ballast op een dimmer aan te sluiten en dit niet te combineren. Het beste resultaat krijgt men wanneer het wattage en het fabricaat van de lampen ook hetzelfde is. Dan werken alle dimbare drivers (onderdeeltjes in de lamp die het lampje dimbaar maken) namelijk op dezelfde manier en dat geeft het meest rustige en stabiele dimbeeld.

Daarnaast is het ook goed om te bekijken wat voor aansluitwattages er op de dimmer staan. Vaak staan er namelijk twee type ballast op de dimmer. Een voor LED en een voor Halogeen/gloeilampen. Het is doorgaans zo dat er meer halogeen vermogen dan led vermogen op een dimmer aangesloten kan worden.

Bijvoorbeeld 5-85W led vermogen is 10-350W halogeen vermogen, dan hebben we het over dezelfde dimmer. Bij EcoDim dimmers staan de aansluitwattages altijd in led vermogen weergegeven. Hier hebben we onze dimmers ook op doorontwikkeld om dit zo breed mogelijk in de markt te kunnen zetten. Onze dimmers zijn namelijk geschikt voor 0-150 tot 0-450W aan led vermogen. Afhankelijk van type EcoDim dimmer.

Stap 6: Juiste dimmer, maar de lampen knipperen nog steeds.

Stap 1 t/m 5 juist uitgevoerd, maar nog steeds last van knipperende lampen? Vaak is dit dan in het lage of hoge lichtniveau.

Dit komt omdat de lampen (drivers) van de dimmer teveel of te weinig input krijgen. Wanneer er geen afstelmogelijkheden op de dimmer zitten is dit er bijna niet uit te filteren. U kunt dit vaak oplossen met een dimstabilisator. Deze moet u dan voor de led lampen plaatsen. Dit geeft wel weer een extra handeling. 

Bij EcoDim hebben bijna altijd een MIN en MAX regelaar op de dimmer zitten. Hiermee kan iedereen het hoge en het lage lichtniveau bepalen. Wanneer de lampen dus in het lage lichtniveau knipperen of helemaal uitgaan, dan kunt u de MIN iets opdraaien waardoor de dimmer meer vermogen geeft. Deze instelling zal de dimmer onthouden als laagste lichtstand. Voor de MAX werkt dit precies op dezelfde manier.

Stap 7: Afdekmateriaal 

Wanneer we de technische zaken wat betreft het dimmen hebben opgelost en op elkaar hebben afgestemd en afgesteld, dan blijft het afdekmateriaal nog over. Let er bij het aanschaffen van de dimmer altijd goed op dat uw eventueel bestaande afdekmateriaal hier op past. In deze markt is er namelijk veel productbescherming. 

Bij EcoDim hebben we ervoor gezorgd dat de meeste bekende merken afdekramen op onze inbouwdimmer passen. We hebben bij al onze dimmers een hulpstukkenset meegeleverd om dit passend te maken.  Onze dimmers zijn passend gemaakt voor o.a.: 

  • Berker by Hager
  • Busch-Jaeger (m.u.v. 6540-7x)
  • Gira
  • JUNG
  • Kopp
  • Merten by Schneider 51xx en System M
  • Niko (m.u.v. XXX-31003 en PR20)
  • PEHA

Mocht u nog vragen hebben over het dimmen van led of wilt u weten welke dimmers u het beste kunt gebruiken dan kunt u ons altijd bellen of mailen.

Wanneer u als verkooppunt graag meer informatie over onze dimmers zou willen hebben, dan vernemen wij het graag. 

Reacties

  1. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

    Beste Daniel,

    Wanneer je een dimmer binnen Homey wenst te koppelen doe je dit door de EcoDim app te installeren op de Homey, vervolgens kies je in deze situatie voor Zigbee dimmer en voltooi je de stappen die worden vermeld. Je zal dan netjes een enkelvoudige dimmer krijgen.

    Met vriendelijke groet,
    Gabbe van der Zwan

  2. Daniel Bar-on Daniel Bar-on

    Goedemorgen,

    Ik heb een eco led dimmer zigbee. Als ik deze aan m’n homey wil koppelen dan geeft hij 2 dimmers aan in mijn homey app terwijl ik er maar 1 in leermodus heb staan. Heb die nu bij verschillende dimmers in huis geprobeerd maar steeds hetzelfde probleem met als gevolg dat de app foutmeldingen aangeeft. Hoe los ik dat op?

  3. Mark-Jan Mark-Jan

    Goedemorgen Ed,

    Bedankt voor de vraag. Het niet mogelijk om 3-staps "dimbare" lampen te dimmen met een leddimmer. Als je dat zou willen, dan dien je die lampen te vervangen door normale dimbare ledlampen.

    Met vriendelijke groet,
    Mark-Jan

  4. Ed Cramer Ed Cramer

    Goeiedag,
    Ik heb een vraag. Ik heb een wandcontactdoos waarvandaan 2 lampen bediend worden: 1 lamp met 3-staps dimbare lampen en 1 kabelset met spotjes. Voor die laatste willen we graag een dimmer inbouwen. Kan de dimmer ook de 3-staps dimbare lampen bedienen, of kan dat alleen met een aan-uit-schakelaar? Alvast bedankt voor uw reactie!
    Hartelijke groeten,
    Ed

  5. Niels Mathlener Niels Mathlener

    Ik heb overal EcoDim .02 LED dimmers icm Deltalight LED plafond spots. Overal werkt het goed, behalve één dimmer. Deze dimmer dimde aanvankelijk wel. De verlichting kan wel aan/uit gezet worden, echter niet meer dimmen.

    Wat kan ik doen?

    Groeten

    Bvd!

    Niels

  6. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

    Beste Menno,

    Bij deze dimmer is het van belang dat of beide schakeldraden zijn aangesloten of dat minimaal het rechterkanaal is aangesloten. Indien dit niet het geval is dan kan de interne Zigbee chip niet geactiveerd worden. Uiteraard kijken we ook in deze situatie graag even met u mee. U kunt ons hiervoor een e-mail sturen op [email protected] of even telefonisch contact met ons opnemen.

    Met vriendelijke groet,
    Gabbe van der Zwan

  7. Menno Menno

    Ik heb hetzelfde probleem als Jacco van nimwegen.
    De rest knop op de dimmer lijkt niets te doen.
    Er gaat geen lampje branden.
    Niet rood en niet blauw.

  8. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

    Beste Jacco,

    Graag zouden wij eens met u meekijken in deze situatie. Zou u ons een e-mail kunnen sturen met hierin een aantal afbeeldingen van de installatie. Deze e-mail kunt u sturen naar [email protected] en dan zullen wij zo spoedig mogelijk reageren.

    Met vriendelijke groet,
    Gabbe van der Zwan

  9. Jacco van nimwegen Jacco van nimwegen

    Heb de duo zigbee dimmer aangesloten, als ik deze handmatig bedien blijft er voortdurend op 1 dimcontact 230v staan, ook kan ik de dimmer met de reset knop niet verwijderen zoals omschreven staat in de handleiding

  10. Martijn - EcoDim Martijn - EcoDim

    Beste Michiel,

    Vermoedelijk heeft dit te maken met de inschakelstroom van de aangesloten LED lamp, dit is naar verwachting simpel op te lossen door een dimstabilisator/weerstand bij de lichtbron te plaatsen. indien dit geen verbetering laat zien, is het raadzaam om een andere dimbare lamp toe te passen. Succes en als er nog vragen zijn dan horen we het graag!

    Met vriendelijke groet,

    Martijn - EcoDim.

  11. michiel michiel

    Hoi, ik heb een ECO-DIM.10 Zigbee aangesloten en die werkt prima.
    Het enige is, dat als ik het licht aandoe via de schakelaar of via home-assistant, het licht (heel kort) feller brand en dan naar de ingestelde waarde gaat.
    dus 1 keer een hele korte flikker.
    Heb je enig idee waar dit door kan komen?

  12. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

    Beste Alle,

    De ECO-DIM.07 is een digitale dimmer, deze laat altijd een kleine spanning door om de Zigbee of Z-Wave chip (afhankelijk van het type dat u heeft) te laten communiceren met het smarthome systeem. Dit kan afhankelijk van de gebruikte lampen zichtbaar worden door nagloeien.
    Een led dimstabilisator zal dit probleem verhelpen!

    Met vriendelijke groet,
    Gabbe van der Zwan

  13. Alle Minnema Alle Minnema

    Geachte mensen van Ecodim.

    Ik heb net een eco-dim.07 geinstaleerd voor de keuken lamp met 3 pitten handson 7w dimbaar. Maar ze gaan niet uit. in de hue app word aangegeven dat hij uit is maar hij blijft heel zacht branden. ik kan wel dimmen maar hijblijft branden. nu vond ik het al raar want toen ik de lampen er in draaide gaven deze al licht. ondanks dat ik dacht dat ik de schakelaar al uit had gezet. ik las iets over een led dim stabilisator. maar het lijkt mij dat er ook geen spanning hoort te lopen. als ik hem uitschakel hoe zit dit. vriendelijk groet Alle Minnema

  14. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

    Beste Jeroen,

    De ED-10009 Led dimstabilisator zorgt er inderdaad voor dat het nagloeien van de led spotjes wordt verholpen!

    Met vriendelijke groet,
    Gabbe van der Zwan

  15. Jeroen Jeroen

    Dag EcoDim, Ik lees al wat antwoorden van het probleem dat de lampen niet uitgaan maar heel zwak blijven branden. Mijn vorige eco-dim 04 had daar geen last van maar de 07 (zigbee) wel. Is zo'n ED-10009 Led dimstabilisator per led nodig ?
    Mijn setje is met 4x 5w philips leds.

    gr
    Jeroen

  16. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

    Geachte mevrouw Sheedler,

    Wij raden het af om een niet dimbare lamp te plaatsen op een dimmer. In vrijwel alle gevallen zal de lamp niet juist functioneren en gaan knipperen.

    Met vriendelijke groet,
    Gabbe van der Zwan

  17. Inge Inge

    Wij hebben een wanddimmer (hotel schakeling) bij de trapopgang maar wil nu een wandlamp
    zonder dim mogelijkheid bevestigen. Van mij hoeft de lamp niet perse te dimmen maar zou dat problemen opleveren?

  18. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

    Beste Michel,

    Er is in deze situatie waarschijnlijk sprake van een lekstroom. Afhankelijk van de kwaliteit van de drivers in de led lampen wordt dit zichtbaar aan de hand van nagloeien. Het plaatsen van een Led dimstabilisator parallel aan de lampen zal dit probleem hoogstwaarschijnlijk gaan verhelpen.

    Met vriendelijke groet,
    Gabbe van der Zwan

  19. Michel Michel

    Goedendag, Ik heb een EcoDim.07 Z-Wave welke ik wil gebruiken voor 5x Pharox dimbare led lampen (4w, 360lm, 2700K, 19mA) maar de lampen willen niet uitgaan. Dimmen van de lampen is wel mogelijk. Wat kan ik hieraan doen?

  20. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

    Beste Eelco,

    Zoals per e-mail besproken komt dit doordat de ECO-DIM.10 een kleine spanning nodig heeft om de dimmer zijn connectie te laten behouden met het Zigbee netwerk. Dit kan zichtbaar worden in de vorm van nagloeien van de lampen. De EcoDim Led dimstabilisator verhelpt dit probleem.

    Met vriendelijke groet,
    Gabbe van der Zwan

  21. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

    Beste Jeroen,

    Dit type lamp van Osram is volgens de specificaties niet dimbaar. Daarom zal dit wel werken met een aan/uit schakelaar maar niet met een dimmer.

    Met vriendelijke groet,
    Gabbe van der Zwan

  22. Eelco Langelaan Eelco Langelaan

    Beste Team EcoDim, ik heb een EcoDim 10 welke goed integreert met HUE App. Alleen als hij uitgeschakeld staat blijft de lamp (LED plafonniere) heel zwak branden en gaat dus niet helemaal uit. Enig idee hoe dit kan? Dank, Eelco

  23. Jeroen Jeroen

    Beste Nick, ik heb een eco-dim-04 wanddimmer geïnstalleerd. daarbij wilde ik één Vintage 1906 LED Globe 7W (220-240 V) van Osram gebruiken. Volgens verpakking dimbaar maar er staat niet bij met welke dimtechniek. Op internet komt ik echter tegen dat Osram Fase Afsnijding (RC) adviseert. wat in overeenstemming is met de eco-dim-04. Wanneer ik de lamp aansluit doet deze het echter helemaal niet.
    Ik heb de lamp getest op een gewone, niet gedimde aansluiting. De lamp is niet stuk...
    Ik heb de dimmer getest met een oud spaarlampje. deze doet het, weliswaar flikkerend. dus er is spanning.
    De dimmer is hotel-geschakeld met een gewone aan/uit knop.
    Heeft u enig idee waarom de lamp niet aangaat, en/of wat een eventuele oplossing zou kunnen zijn?
    mvg

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.